Tunnelmia 2013

tunnelma1

Tapahtumapäivän aamu valkenee sateisena, yöllinen kuuro on kastellut Aurajokirannan kadut. Kaupunki on vielä puoliunessa, kun ensimmäiset vapaaehtoiset saapuvat töihin. Tapahtumakanslian auetessa kahdeksalta Valtion Virastotalo täyttyy juoksijoista.

Kymmenen aikaan lähtö- ja maalialue alkavat hahmottua. Uteliaat ohikulkijat kummastelevat jokirannan uutta sisustusta, mutta paikalliset tietävät mistä on kyse. Paavo Nurmi Marathon on vallannut Turun kadut jo 22 kertaa ja kuuluu ehdottomasti Turun kesätapahtumien klassikoihin.

Kuva

Tapahtuma-alueelle alkaa virrata numerolapullisia juoksijoita. Osalla on mukanaan kannustusjoukkoja, osa saapuu juoksukaverinsa kanssa, osa yksin.

Tunnelmassa on jotakin ainutlaatuista yhteenkuuluvuuden tunnetta. Vastaantulijat vaihtavat tuttavallisia hymyjä ja lähes tervehtivät toisiaan, sillä numerolappu yhdistää heitä. Se kertoo jaetusta jännityksen tunteesta, odotuksesta, ilosta ja ennen kaikkea yhteisestä tavoitteesta. Täällä tuntemattomatkin ovat tuttuja, pahimmat kilpakumppanitkin ystäviä.

Kun ensimmäiseen lähtöön on enää tunti aikaa, on tapahtuma-alueella tuhansia ihmisiä. Musiikki soi, kuuluttajat kertovat päivän ohjelman ja loputkin osallistujat alkavat verrytellä. Polttariporukka ikuistaa kameralle unohtumatonta juoksuelämystä, rattaiden kanssa juokseva isä esittelee menopeliään ja jokilaivojen edustalla kannustajat virittelevät banderollejaan. Nuorimmat osallistujat keräävät ihailua ja vanhimmat kunnioitusta. Keltaisiin t-paitoihin sonnustautunut joukko juoksee hyvän asian puolesta – ihmiskauppaa vastaan.

tunnelma3

Kympin lähtölaukaus kajahtaa ja 600 juoksijaa säntää matkaan. Puolimaratonin ja maratonin osallistujat jäävät vielä odottamaan omaa juoksuaan ja lyövät käsiään yhteen musiikin tahdissa. Käsillä näkyy kylmiä väreitä, kasvoilla hymynkareita ja silmissä palavaa intoa.

Pidempien matkojen osallistujat alkavat ryhmittyä lähtöportin edustalle. Kun lähtölaukaukseen on aikaa minuutti, on ihmismassassa havaittavissa jännitystä. Nuori tyttö sitoo kengännauhansa uudelleen kolmannen kerran. Kaksi miestä vaihtaa keskenään selvästi jo tutuksi tulleet kannustusläpyt. Kokeneen näköinen juoksija säätää sykemittarinsa asetuksia. Ensikertalaiset liikehtivät hermostuneesti.

Lähtöön on kymmenen sekuntia. Juoksijat asettuvat valmiiksi. Eturivissä ollaan tosissaan, taaempana nauretaan vielä hullulle vedonlyönnille. Jänisten pallot huojuvat ilmassa.

Lähtölaukaus pamahtaa ja lähes 2500 juoksijaa lähtee liikkeelle. Nopeimmat syöksyvät lähtöportin läpi. Ajanottomatto piippaa jokaisen juoksijan kohdalla. Musiikki soi, askeleet näyttävät kevyiltä ja ihmiset hurraavat.

tunnelmat4

Kun juoksijat saapuvat maaliin, on jännitys vaihtunut riemuksi, onnistumisen elämyksiksi, iloksi, toisaalta myös väsymykseksi. Maaliviivalla halaillaan, tuuletetaan, kiljaistaan ja heittäydytään. Kaikkensa antaneina kaikki eivät vielä osaa kuvailla fiiliksiään. Nuori nainen istahtaa kivetyksen reunalle nuutuneena, eikä selvästi tiedä onko tyytyväinen vai pettynyt. Vieressä joukko työkavereita nostaa vesimaljan ja onnittelee toisiaan. Toisistaan kiriapua saaneet miehet kättelevät kiitokseksi ja häviävät sitten ihmismassan läpi läheistensä halattavaksi. Muutama tunti myöhemmin juoksijoiden tilalla kulkee autoja, kesäillassa lenkkarit vaihtuvat korkokenkiin ja tapahtumasta muistuttaa enää maahan maalattu kalkkiviiva.

Jaa ystäville
MENU