Tarina

Tarina

Paavo Nurmi Marathon – legendan jalanjäljissä

Paavo Nurmi oli suomalainen juoksija, joka saavutti uransa aikana yhdeksän olympiakultaa ja kolme olympiahopeaa. Vuoden 1925 Amerikan kiertueellaan Nurmi juoksi 22 IAAF:n hyväksymää maailmanennätystä sekä lisäksi 29 epävirallista maailmanennätystä.

Paavo Nurmi syntyi Turussa 13. kesäkuuta 1897 ja aloitti upean uransa 1910-luvulla. Hän edusti koko uransa ajan Turun Urheiluliittoa, joka on järjestänyt urheilukilpailun Paavo Nurmen kunniaksi aina tämän 60-vuotispäivästä (13.6.1957) lähtien.

Ensimmäinen Paavo Nurmi Marathon järjestettiin vuonna 1992. Jo aiemminkin järjestäjien päässä kypsynyt idea sai lopullisen inspiraationsa Turussa vuonna 1991 järjestetyistä veteraanien maailmanmestaruuskilpailuista. Kansainvälisen 1000 veteraanijuoksijan maratonin järjestämiseen vaadittiin järjestystoimikunta, joten luonnollisesti kasassa oli nyt resurssit myös vuosittaiseen maratontapahtumaan. Tapahtuman pääsihteeri Pirkko Martin ehdotti tapahtuman kantavan Paavo Nurmen nimeä. Lupa nimen käyttöön pyydettiin Nurmen pojalta, Matti Nurmelta. Saatu lupa oli viimeinen silaus sille, että Turun Urheiluliitto alkoi järjestää Paavo Nurmi Marathonia.

Ensimmäisellä Paavo Nurmi Marathonilla oli noin 1000 osallistujaa. Tämän jälkeen osallistujamäärä kasvoi tasaisesti vuoteen 1997 saakka. Kyseisenä vuonna oli juhlavuosi, sillä Paavo Nurmen syntymästä oli kulunut 100 vuotta. Tapahtumaan ilmoittautui yli 3000 osallistujaa, joista lähes 1000 ilmoittautui viimeisen viikon aikana. Osallistujamäärän nopea kasvu johti kehittäviin muutoksiin seuraavan vuoden tapahtumaa varten, sillä juhlatapahtuma osoittautui järjestäjille sen hetkisillä resursseilla jopa hieman liian suureksi.

Pirkko Martin, tapahtuman perustaja

Pirkko Martin työskenteli tapahtuman pääsihteerinä vuosina 1992-2001. Hänellä oli hyvä tietämys kansainvälisestä yleisurheilusta oman urheilu-uransa vuoksi. Hän on voittanut useita veteraanien maailman- ja Euroopan-mestaruusmitaleita 800 ja 1500 metrin juoksuista. Oman maratonelämyksensä hän haki New York City Marathonilta vuonna 1989.

Martin keräsi tietoa ja kokemuksia ulkomailta, ja kiersi suuremmissa marathontapahtumissa markkinoimassa Turun uutta tapahtumaa. Martinin mukaan Turun kaupunki oli alusta asti halukas yhteistyöhön tapahtuman kanssa. Toki Turku myös hyötyi Paavo Nurmen nimeä kantavan tapahtuman maineen kiirimisestä yhä uusiin korviin.

 

Kuva

Virstanpylväitä

  • 1992 Ensimmäinen Paavo Nurmi Marathon
  • 1994 Maratonin reittiennätys, miehet, Noriaki Kiguchi, JPN, 2.18,58
  • 1995 Maratonin reittiennätys, naiset, Olga Judenkova, RUS, 2.37,22
  • 1995 Puolimaratonin reittiennätys, naiset, Ritva Lemettinen, FIN, 1.11,36
  • 1996 Puolimaratonin reittiennätys, miehet, Philip Ruguth, KEN, 1.02,39
  • 2008 Osallistujaennätys 3471

Paavo Nurmi Marathon – suomalaisten maratontapahtumien suunnannäyttäjä

Kiitos Pirkko Martinin mahtavan työn Paavo Nurmi Marathon on toiminut suunnannäyttäjänä suomalaisille maratontapahtumille monella saralla. Tapahtuman pitkäaikaisen pääsihteerin Jari Salosen mukaan Martin rakensi tapahtumaa alusta asti kansainvälisten standardien mukaiseksi. Paavo Nurmi Marathon on myös Suomen ensimmäinen juoksutapahtuma, joka otti käyttöönsä Champion Chip –ajanottojärjestelmän.

Vuodesta 2002 saakka tapahtumaa on koordinoinut tapahtumatoimisto Event Consulting Turku Oy, Turun Urheiluliiton yhä toimiessa vastuullisena järjestäjänä. Osallistujamäärä lähti jälleen vuonna 2002 tasaiseen kasvuun, ja juhlavuonna 1997 tehty osallistujaennätys rikottiin viimein vuonna 2008. Tämän jälkeen tuolla tasolla on pysytty, ja määrä on vakiintunut 3500 tuntumaan. Pääsihteeri Jari Salosen mukaan tapahtuman kasvu ei ole itsetarkoitus. Kasvu on tehtävä hallitusti ja osanottajien viihtyvyyttä ja palautetta kuunnellen. Salosen mukaan tällä organisaatiolla, vaastuualueiden jakamisella ja työllä Turun Urheiluliitto on myös näyttänyt uudenlaisen toimintamallin. Pelkkään vapaaehtoistyöhön nojaaminen on haastavaa silloin, kun järjestetään suurta tapahtumaa. Tarvitaan yhä enemmän ja enemmän yhteistyötä ammattimaisten toimijoiden kanssa.

Paavo Nurmi Marathon nykyään

Tapahtuma on kasvanut ja kehittynyt, mikä on vahvistanut sen asemaa yhtenä Suomen johtavista juoksutapahtumista. Paavo Nurmi Marathonilla voi osallistua 10 kilometrille, puolimaratonille tai täysmaratonille. Eniten osallistujia (2000-2500) on vuosittain puolimaratonilla. 24. Paavo Nurmi Marathon järjestetään 27. kesäkuuta 2015. Kaunis juoksureitti esittelee Turun ihastuttavimpia puolia: Aurajokirannan, Ruissalon luonnonkauniin saaren, Wäinö Aaltosen suunnitteleman Paavo Nurmen patsaan ja kaupungin keskustan kadut.

Paavo Nurmen mukaan on nimetty vuosittaisia tapahtumia ja Turun yleisurheilustadion. Nurmen lapsuudenkodissa voi vierailla Paavo Nurmi Marathon –viikolla. Paavo Nurmi Marathonin -muistomitalisarjat kertovat tarinaa juoksijalegendan unohtumattomasta urasta. Vuosina 2002-2011 mitaleissa esitettiin Nurmen olympia- ja maailmanennätysareenoita ja –kaupunkeja. Vuonna 2012 otettiin käyttöön uusi mitalisarja, joka esittelee Nurmen legendaarista Amerikan kiertuetta keväällä 1925. Tämän kiertueen aikana Paavo Nurmi juoksi 44 hallikilpailua ja 11 ulkokilpailua, voittaen 51 kertaa. Kiertueen ansiosta amerikkalaiset nimesivät Paavo Nurmen lentäväksi suomalaiseksi (the Flying Finn) ja suomalaiseksi aaveeksi (the Phantom Finn).

Jaa ystäville
MENU