Deltagarguide

Välkommen att delta i Paavo Nurmi Marathon-evenemanget
som ordnas för 27:e gången.

Evenemanget går av stapeln den 18 augusti 2018.
Bekanta dig noggrant med evenemangets preliminära deltagarguide.
Reglerna hittar du här.
OBS! Ändringar är möjliga.

Detta deltagarguide är för 2017. Den nya deltagarguide för 2018 publiceras nåsta vår.

INFO 2017

Välkommen att delta i den 26:e Paavo Nurmi Marathons Jubileumslopp!

Evenemanget går av stapeln den 1 juli. Delta även i sociala medier. Dela din löpningsbild i sociala medier med fyrkantstagg #PNM2017. Aktuella uppdateringar och nyheter om evenemanget publiceras på Paavo Nurmi Marathons Facebook-sida. Lycka till med träningen och njut av loppet!

Kontaktuppgifter
Om brevet inte innehåller svar på dina frågor kan du kontakta evenemangets kansli via e-post info@paavonurmisports.fi eller per telefon +358440-627973.

Tidtabell
Fredag 30.6
14.00–20.00 Evenemangets kansli är öppet
Lördag 1.7
9.00–15.30 Evenemangets kansli är öppet
10.30 Sen anmälan till maraton och halvmaraton stänger
11.15 Utdelningen av nummerlappar för maraton och halvmaraton stänger
11.30 Uppvärmning
12.00 START HALVMARATON OCH MARATON
15.00 Sen anmälan till tian stänger
15.30 Utdelningen av nummerlappar för tian stänger
15.40 Uppvärmning för 10 km
16.00 START 10 km
18.00 Mållinjen stänger

Finns ditt namn på deltagarlistan?
Om ditt namn inte finns på deltagarlistan beror det kanske på något av följande: 1) du har inte betalat din deltagaravgift eller betalningen har inte ännu registrerats, eller 2) i samband med registreringen bad du att vi inte skulle publicera dina personuppgifter, Om inget av dessa alternativ är sannolikt och det gått mer än en vecka sedan du anmälde dig ber vi dig kontakta evenemangets kansli.

Hur bekräftar man sitt deltagande?
Du kan bekräfta ditt deltagande och hämta ditt deltagarpaket från evenemangets kansli. Kansliet har öppet på fredagen den 30 juni kl. 14.00–20.00 och på lördagen den 1 juli kl. 9.00–15.30. Utdelningen av nummerlappar för förhandsanmälda löpare till HALVMARATON OCH MARATON stänger kl. 11.15 och den SENA ANMÄLAN stänger kl. 10.30. Utdelningen av nummerlappar för förhandsanmälda löpare till TIAN stänger kl. 15.30 och den SENA ANMÄLAN stänger kl. 15.00. Evenemangets kansli ligger i Statens ämbetshus bredvid Åbo stadsteater på Självständighetsplan. Ditt deltagarnummer skickas till dig i ett textmeddelande på fredagen den 31 juni om du fyllde i ditt telefonnummer i samband med anmälan. Ha med dig ditt deltagarnummer för att påskynda upphämtningen av ditt deltagarpaket.

Måste du skjuta upp ditt deltagande till nästa år?
Om du tvingas skjuta upp ditt deltagande till nästa år på grund av en skada eller sjukdom och du betalat avbeställningsskyddet, skicka då in ditt läkarintyg till info@paavonurmisports.fi. Du kan även betala avbeställningsskyddet i efterhand, mer information finns här. Du kan skjuta upp ditt deltagande både före och efter evenemanget.

Var ligger evenemangsområdet?
Paavo Nurmi Marathons evenemangsområde ligger på Östra Strandgatan helt bredvid Statens ämbetshus och Stadsteatern. Evenemangets kansli betjänar deltagare i Statens ämbetshus, medan klädförvaringen, duschar, löparservice och muskelvård erbjuds i Paavo Nurmis stadion. Starten och målområdet ligger på Östra Strandgatan mellan Åbo stadsteater och Wäinö Aaltonens museum.

PNMtshirt17Deltagarpaket
Deltagarpaketet ska hämtas från evenemangets kansli. Paketet innehåller din nummerlapp, säkerhetsnålar, tidtagningschipet som fästs vid nummerlappen samt en teknisk t-skjorta från KARHU (hämtas från skjortutdelningen i evenemangets kansli). Deltagarpaketet kan även hämtas av en annan person med deltagarens namn och nummer.

Regler
Genom att anmäla dig till Paavo Nurmi Marathon förbinder du dig samtidigt att följa evenemangets regler. Bekanta dig med reglerna här.

 

Klasser
10 km: herrar och damer, inga åldersklasser Maraton och halvmaraton: herrar öppen klass samt åldersklasser (40-45-50-55-60-65-70+) och damer öppen klass samt åldersklasser (35-40-45-50-55-60+). Den öppna klassen är målgångsordningen för alla löpare. OBS! Kontrollera din klass innan loppet! Klassändringar som görs efter loppet beaktas inte i resultatlistan.

Pris
I den öppna klassen belönas de fem bästa, och i åldersklasserna de tre bästa. I 10-kilometersloppet belönas också de fem bästa. Den öppna klassen motsvarar målgångsordningen. Prisutdelningen äger rum enligt följande preliminära tidtabell: ca 13.30 Halvmaraton herrar ca 13.40 Halvmaraton damer ca 14.50 Maraton herrar ca 15.10 Maraton damer ca 16.40 10 km herrar ca 16.50 10 km damer Åldersklassernas priser i enlighet med resultatlistan kan hämtas från prisutdelningen framför Statens ämbetshus huvudingång då resultaten fastställts.
OBS! Kontrollera din klass innan loppet! Klassändringar som görs efter loppet beaktas inte i resultatlistan.

Löptid
Maxtiden för maratonloppet är sex timmar. Arrangörerna har rätt att avlägsna löpare från banan om de inte kommit halvvägs efter tre timmar. Maxitiden för halvmaraton är fyra timmar. Maxtiden för tio kilometer är två timmar.

Medalj och t-skjorta
Alla deltagare får en teknisk t-skjorta från Karhu, och alla som kommit i mål får en medalj. De som slutfört maraton får dessutom en Finisher t-skjorta från Karhu som kan hämtas mitt emot matutdelningen på Paavo Nurmis stadion genom att visa upp sin nummerlapp.

Ankomst till Åbo och parkering
Bekanta dig med banan och evenemangsområdet på förhand. Kartorna publiceras innan början av maj.  Allmänna instruktioner för ankomsten till Åbo: Evenemangets start och målområde ligger i Åbo centrum på Aura ås östra strand. Det finns begränsat med större parkeringsplatser i centrum. Övriga evenemang och den normala lördagstrafiken skapar trängsel i staden. Parkeringsplatser som lämpar sig väl för deltagare: Alla parkeringshus i centrum. Vi rekommenderar att du anländer i god tid för att vara säker på att hitta en parkeringsplats. Du kan bekanta dig med kartor över idrottsparkens omgivning till exempel här. OBS! Genomfarten från Östra Långgatan till åstranden över Samppalinnabacken stängs på morgonen innan evenemanget. Parkeringsplatserna i närheten av Statens ämbetshus, Stadsteatern och Samppalinna utebad står INTE till löparnas förfogande.

Förvaring och omklädningsrum
Förvaring för deltagare finns på Paavo Nurmis stadion. Där finns även omklädningsrum, duschar och ett parkeringsområde som reserverats för deltagare (Martin koulu och dess plan). Man kan lämna sina tillhörigheter i förvaring under loppet. Tillhörigheterna markeras med ditt deltagarnummer och ges endast tillbaka till den som visar upp motsvarande nummerlapp. Förvaringen är avgiftsfri för deltagare och är öppen under evenemangdagen kl. 9.00–19.30. I samband med förvaringen finns även en avgiftsbelagd förvaring för värdesaker (5 €) där du kan lämna värdesaker som ryms i ett A4-kuvert (plånbok, klocka, nycklar, mobiltelefon).

Start
Se till att du är i rätt start! Maraton och halvmaraton startar kl. 12.00 och uppvärmningen börjar kl. 11.35 på startområdet. Starten för tiokilometersloppet är kl. 16.00. Vid starten måste du springa genom startporten för att mikrochipet som fästs vid din nummerlapp ska börja ta tid.

Farthållare
I halvmaraton finns det farthållare för följande sluttider: 1:45.00, 1:50.00, 1:55.00, 2:00.00, 2:10.00, 2:15.00, 2:20.00 ja 2:30.00 För maraton är sluttiderna: 3:30.00, 3:40.00, 3:50.00, 4:00.00, 4:20.00, 4:30.00, 4:40.00 ja 5:00.00. Arrangören förbehåller sig rätten till ändringar. I tiokilometersloppet finns inga farthållare.

Mål
Du måste springa i mål genom den fyra meter breda målporten för att din tid ska registreras elektroniskt av mikrochipet som fästs vid din nummerlapp. Efter att du korsat mållinjen får du en deltagarmedalj. Efter målet finns en vätskekontroll med vatten och Maxim-sportdryck. Den övriga löparservicen ligger ca 300 meter bort på Paavo Nurmis stadion.

Löparservice efter målgången på Paavo Nurmis stadion
Förutom klädförvaring och omklädningsrum erbjuder Paavo Nurmis stadion även:
– Muskelvård / fysioterapistuderande från Åbo yrkeshögskola
– Utdelning av Finisher-skjortor (till dem som slutfört maraton genom att visa upp sin nummerlapp)
– Matutdelning

Första hjälpen
Evenemangets första hjälp ordnas så att fasta förstahjälppunkter ligger vid starten och mållinjen samt vid varje vätskekontroll. Om du har särskilda medicinska problem, skriv då ner dessa på baksidan av din nummerlapp (diabetes, hjärtmedicin o.s.v.). Markera då även framsidan av din nummerlapp med ett X. Organisationskommittén ansvarar för planeringen av första hjälpen under Paavo Nurmi Marathon. Första hjälpen genomförs av Mehiläinen och Röda Korset.

Toaletter
Det finns en toalett vid varje vätskekontroll längs banan. Dessutom finns det flera toaletter på evenemangsområdet.

Vätskekontroller
Som dryck på Paavo Nurmi Marathon serveras vatten och sportdrycken Maxim Sports Drink. Det lönar sig att vänja sig vid den apelsinsmakande drycken på förhand. Dessutom bjuds det på bl.a. apelsiner, bananer och saltgurkor på maratonloppets andra varv.
Vätskekontrollerna på halvmaraton och maratons första varv:
4,2 km / Varvstorget
7,0 km / Hamnen, Runsala bro
9,7 km / Åbo universitets botaniska trädgård
12,3 km / Folkparken
7,0 km / Hamnen, Runsala bro / FUKTADE SVAMPAR
18,6 km / Varvstorget
Vätskekontrollerna på maratons andra varv:
21,8 km / Slottsgatan, Barkersparken
25,5 km / Hamnen, Runsala bro / FUKTADE SVAMPAR
28,2 km / Åbo universitets botaniska trädgård
31,7 km / Honkapirtti vägskäl på vägen tillbaka
33,7 km / Folkparken
36,5 km / Hamnen / FUKTADE SVAMPAR
39,8 km / Varvstorget
Vätskekontroller på tiokilometersloppet:
4,1 km / Barkersparken
7,5 km / Varvstorget

Egna drycker
De egna dryckerna ställs på ett separat bord efter borden med sportdrycker och vatten. De egna dryckerna ska hämtas till lådorna i tältet utanför evenemangets kansli senast kl. 11.00 lördagen den 1 juli. Flaskorna ska förses med VÄTSKEKONTROLLENS NUMMER/KM och löparens deltagarnummer. Tjänsten för egna drycker är endast i bruk på halvmaraton och maratonloppet.

Klockor för löptid och mellantider
Längs banan finns två klockor för mellantider och i mål finns en klocka för löptiden. Placeringen av klockorna fastställs senare.

Publik
Man får gärna komma och följa med loppen längs banan för att heja på löparna. Det är strängt förbjudet att följa efter löparna i bil eller med cykel längs banan. Endast deltagare har tillgång till hamnområdet. De officiella platserna för att heja på löparna ligger på Universitetsgatans gågata och på Varvstorget.

Banan
Banorna för alla tre lopp under Paavo Nurmi Marathon 2017 har mätts officiellt. Paavo Nurmi Marathon är ett officiellt maratonevenemang som godkänts av AIMS. I centrum kommer banan för halvmaraton och maraton att ändras. Rutten publiceras innan slutet av mars.

Resultattjänsten, tidtagning och mellantider
Under evenemanget används UltimateSport Services tidtagningssystem och resultattjänst. Mellantider noteras på två olika ställen. De exakta avstånden där mellantider noteras meddelas i samband med resultatservicen.

Övervakning
Arrangörerna ansvarar för övervakning av banan i samarbete med polisen. På vissa ställen kan man bli tvungen att släppa igenom fordon mellan löparna för att den övriga trafiken ska fungera smidigare. Deltagarna bör absolut följa trafikinstruktioner som ges av arrangörerna. OBS! Hamnen är en byggnadsplats, så där kan t.ex. förekomma intern järnvägstrafik.

Hittegods
Hittegods kan lämnas in till evenemangets kansli. Efter Paavo Nurmi Marathon förvaras hittegodsen i kansliet i tre dagar, förfrågningar kan göras per telefon till 0440 627973. Därefter förs upphittade värdesaker till hittegodsbyrån vid Sydvästra Finlands polisinrättning.

Försäljning
I evenemangets kansli presenterar och säljer arrangörerna och deras samarbetspartner sina varor och tjänster. Det är förbjudet att sälja varor och att dela ut produkter eller broschyrer längs banan utan arrangörens lov.

Feedback till arrangörerna
Paavo Nurmi Marathons arrangörer vill gärna ha feedback om banan och de övriga arrangemangen. Du kan lämna in din feedback på evenemangets kansli eller per e-post till info@paavonurmisports.fi.

Förberedelser för loppet
Om du har en eller flera sjukdomar, diskutera då med din läkare om dina möjligheter att delta i evenemanget. Att slutföra ett maraton framgångsrikt kräver god kondition och regelbunden träning under en lång period. Om du inte lätt kan springa 20–25 kilometer en månad innan loppet kommer det sannolikt att vara för tungt och riskfyllt för dig att delta. Välj alltså rätt lopp enligt din kondition.

Kost och vätska
Om din kost är mångsidig kommer extra tillskott av vitaminer och spårämnen inte att påverka din prestationsförmåga. Regelbunden träning ökar musklernas energireserver. Öka mängden kolhydrater i din diet veckan innan maratonloppet (bröd, potatis, ris, pasta, spannmål och bakverk). Samtidigt som du minskar träningspassens längd och intensitet före de kommande kraftansträngningarna ska du också komma ihåg att ta in tillräckligt med vätska. Det är särskilt viktigt att dricka tillräckligt i varmt väder. Försök ändå normalisera din kost ungefär ett dygn innan loppet.

Klädsel
I varmt väder rekommenderas lätta kläder i ljusa färger. Använd kläder och skor som varit bra under din träning. Välj inte splitternya kläder och skor för maratonloppet.

Maratondagen
Delta inte i loppet om ditt hälsotillstånd inte känns helt normalt av någon anledning. Om du har snuva och relaterad muskelvärk, feber, illamående eller t.ex. upplever bröstsmärta, svindel eller huvudvärk ska du inte springa.

Nödsituationer under loppet
Personer vars hälsotillstånd inte är normalt hotas särskilt av nödsituationer. Om du har kroniska sjukdomar (t.ex. Diabetes), kom ihåg att markera framsidan av din nummerlapp med ett X och att skriva ner mer information om din sjukdom på baksidan (i synnerhet medicinering). Under loppet ska du dricka regelbundet så ofta du kan. Det här är särskilt viktigt för att bevara din prestationsförmåga i varmt väder och för att minska risken för att din kropp överhettas. Om vädret är varmt ska du starta försiktigare än vanligt. Om du börjar känna ovanlig trötthet, huvudvärk eller svindel, stanna då upp en stund och sök dig till förstahjälporganisationen. Förutom temperaturen kan även luftens fukthalt orsaka värmeutmattning. Användningen av salttabletter och extra salt under loppet ökar risken för värmeutmattning. PÅ NUMMERLAPPENS BAKSIDA FINNS OCKSÅ EVENEMANGCENTRETS TELEFONNUMMER som man kan ringa i nödfall.

Share this article with friends
MENU